Saturday, December 18, 2010

Laksa Sarawak!

Perut adalah mengada-ngada sebab teringinkan laksa sarawak. So, terus ke pasar Chow Kit and beli bahan-bahan. Bunyi macam susah jer kan. Sebab laksa. Macam leceh jer. Tapi tak ye. Laksa sarawak adalah sangat simple dengan adanya paste laksa tuh. Hehehehe. Mestilah aku guna paste. Apa ingat aku rajin nak giling-giling sambil goyang muntut semua bahan untuk kuah dia? Oh tidakkkkkk.

Mari semak bahan yang diperlukan.

1. Udang. Ikut suka kau nak beli brapa banyak. Agak-agak suka udang tuh, kau belilah duaratus kilo ok?

2. Ayam. Preferably bahagian dada (auuuuwww!) lah. Tapi kau nak peha ke apa ke sama ajer. Yang penting isi dia tuh haaaa.

3. Taugeh. Yang nih beli agak-agak 50sen pun cukup. Kalau suka tauge belilah lebih.

4. Telur. Aku guna 4 biji jer. Nak lebih ok ajer. Takda hal. Aku tak denda punya.

5. Bihun. Ye kawan-kawan, mana yang tak tau tuh, laksa sarawak guna bihun. Agak-agak makan 6 ke 8 orang tuh, sebungkus jadi lah. Kalau jenis mentekedarah semua, 10 bungkus pun ok.

6. Coriander leaf/ Chinese parsley/ American cilantro. Orang puteh cakap, daun ketumbar. Suka kau lah banyak mana.

7. Santan. Dalam 250ml cukuplah untuk kuah dalam periuk 2 liter tuh.

8. Limau kasturi. Nih pun suka hati brapa banyak nak beli. Selori ok jugak. Ada lebih bukak gerai depan rumah esok paginya.

9. Serai. Aku guna 3 batang. Actually 2 pun cukup.

Cara memasak.

1. Rebus ayam. Lepas tuh, air rebusan tuh kau jangan buang habis tau. Ayam tuh kau carik-carikkan isi dia. Takyah kedekut nau sampai carik jadi selai-selai macam rambut.

2. Telur digoreng. Takyah letak garam ke ajinomoto ke apa ke. Goreng gitu jer. Then, kau potong memanjang-manjang.

3. Taugeh tuh rendam/celur ngan air panas jer. Sama jer ngan bihun, kalau tak reti, tak tau aku nak btau camna dah.

4. Ok, sekarang kita nak buat kuah dia. Rebuskan udang dengan batang serai sekali. Agak-agak mendidih tuh, kau masukkan air rebusan ayam tuh. Takyah banyak, masuk jer separuh periuk kecik yang kau rebus ayam tadi.

5. Then, lepas dah mendidih and udang dah masak tuh, keluarkan udang tuh, serai tuh biarkan jer pun takpa, tapi kalau nak keluarkan pun takkan menjadikan laksa kau tuh berubah kepada maggi. Lepas tuh, masukkan paste laksa sarawak. Aku suka jenama Hj. Manan sebab takyah leceh nak menapis balik kuah dia nanti. Udang tadi, kupaslah kulit dia.


6. Dah agak-agak naik dah minyak tuh, masukkan lah santan. Then masukkan garam ngan ajinomoto secukup rasa. Mana yang suka nak balance-balance rasa tuh siap nak letak gula, silakannnn.

7. Lepas dah mendidih, maka siaplah kuah laksa! Senang kannnnnn???

8. Then nak makan tuh, amik mangkuk, letak bihun, pastuh buat topping dia ayam, udang, taugeh, daun ketumbar, telur. Haaaaaaa, then kasi tuang kuah laksa. Perah lah limau kasturi sebiji ke dua sukati lah, then kalau extra rajin, tumbuk sambal belacan, kasi campo, terbaiikkkkk!

9. Apa lagiiii, makannnnnn!

mari makan!! *nom nom nom nom*

Sukanya dapat makan laksa sarawak. Sangat merindui laksa sarawak. Nak bertapa ilmu mi kolok pulak.

p/s: Mana yang pergi sarawak and jumpa perencah atas tuh kan, ada kedai jual mahal giler ok. Padahal kalau dekat kedai RM2.50 dah dapat. Tapi kalau pergi umah dia aka kilang dia, RM2 pun dapat dah. Kalau borong lagiiiiii murah!

No comments: