Saturday, April 23, 2011

Siap jilid tesis dah. Orang kedai yang sangat baik. Examiner and SV best! Blessed! :D

Ehem ehem.

Hai semua. *bajet ramai baca nih*

Kita happy lah hari nih. Sebab kita dah hantar tesis untuk jilid. Kita rasa macam nak jerit-jerit keriangan, tapi kita rasa macam tak cukup jer menjerit tuh untuk mewakili kehappyan kita nih. *orang lain sujud syukur bagai* sekarang kita rilek-rilek ajer. Hehehehehehhehhe.

Ok, nak muntah aku baca ayat sendiri atas tuh.
So, Alhamdulillah. 
Setel dah binding. 
Selasa depan siap lah tuh.
Aku dah cek dengan tekun bagai.
Kalau ada minor errors lagi, aku rasa aku tawakal sudah.
Well, life isn't perfect, we have to deal with that fact right? :)

Nasib baik lah aku dapat examiner thesis yang super sempoi and memahami gila.
Kalau tak, sampai ke sudah aku tak boleh nak setelkan jilid tuh.
Kitorang punya course nih ada sistem dia, before jilid tuh, kena dapat sign examiner dulu.
Nak make sure examiner puas hati, nak tunjuk yang kita edit lah apa dia suruh.
Gituuuuu.
Kebetulan pulak aku nak mintak sign dia semalam, dia ke UKM Bangi sana.
Ada kursus.
Deadline hantar hardbounded tesis Rabu depan..
Examiner aku pulak takda dekat KL sampai Rabu depan.
Khamis baru masuk office.
Nice kannn?
Masa tuh aku dah cuak ok. 
Tang mana pulak aku nak dapatkan sign dia semua.
Sign boleh backdated lah bak kata dia, tapi jilid tuh ha jilid!
2 malam aku tak tido since lepas viva tuh sebab nak buat editing.
Kalau tak dapat jilid hari nih memang bye2 lah aku nak capai deadline kan.
Kawtim punya kawtim nih.. *pakai SMS jer nih, teheee*
Sekali dia cakap kat aku semalam..
Kalau aku dah sampai Bangi esok tuh, bagi tau dia, nanti dia jumpa aku kat kedai Bangi tuh.
Aku cuma perlu email dia yang latest aku edit tuh jer.
Nanti dia check malam tuh and pagi Sabtu aku kat Bangi baru dia sign.
Dahlah lepas email tuh aku tungguuuuuuuu jer sampai tertido untuk dia balas email aku..
Tengah aku tido, dapat SMS dari dia cakap dia dah cek..
Cakap aku dah boleh pergi bind..
Cakap tahniah..
Wish aku the best for future..
Siap bagi tau aku, grade aku baik untuk tesis..
Ko adooo?? *angkat kening*
Memang rasa blessed.
Thank you Allah :D

Heaven aku rasa masa tuh.
Yelah, celah mana aku nak carik examiner yang datang kat student.
Ko adoooo?? *muka berlagak*
Dahlah Supervisor tahap cool gila kan..
Memang terbaik lah aku rasa..
Paling tak boleh blah, dia pulak mintak maaf kat aku sebab dia lambat masa sampai kedai printing tuh..
Aku rasa malu pulak kan..
Dia cakap taknak susahkan student..
Huwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!
Aku doakan dia berjaya secara besar-besaran!!
Same goes for my SV :)

Panjang kan cerita aku.
Nama pun excited.
Belom dapat yang dah jilid lagi..
Aku rasa masa tuh lagi berjela aku merapu kat cnih.
Since aku tau kepayahan nak carik kedai jilid tuh untuk certain people..
So aku nak cerita pasal kedai tuh sikit lah ye dalam entry nih.. :)
Sebab apa aku nak cerita?
Sebab bila aku Google..
Haram ok muncul pasal kedai nih!!
Tau tak betapa sengsara nya akuuuuuuuuuuuuuuuuu??!!!
Maksud aku, untuk kau yang tak tau nama kedai, semua bagai..
Memang masalah nak google kan.
Siap aku google kedai printing kedai photocopy ktm ukm bagai memang takda..
Kalau dah tau nama kedai senanglah google kannnnnn..
Tanya member sana pun ada tak ingat nama sebab ingat dia Double A jer..
tuh pun aku google takda..benciiii!

For UKM student..
Aku nasihatkan lah sangat-sangat sila berkorban masa and tenaga pergi Bangi untuk jilid..
Maksud aku kedai nih lah..
Sebab masa aku pergi tadi..
Ada budak UKM Bangi nih problem gila ok..
Format gaya UKM lari, especially tang hardcover dia tuh.
Kena bukak balik jilid tuh, kalau satu takpa, nih sampai 3 4 copy kannn..
Sebab dia buat kat kedai lain..
Dahlah kedai lain mahal nak mampus kan..
Kena pulak bukak balik..
Hishhhhhh!!

Ok..
Nama kedai nih S&T Photocopy Center..
Dekatttttttttttttttttttt dangat dengan hentian komuter UKM..
Kiranya kau turun komuter UKM tuh..
Kau terussssssss jer jalan ke arah jalan besar.
Kedai tuh betul betul depan simpang jalan besar tuh.
Tinggal kau nak lintas jalan jer nak sampai kedai tuh.
Kedai dia ada signboard Double A sebesar-besar alam!
So memang tipu kalau cakap tak jumpa. 
Metafora dia kan, seolah-olah macam kena bungkus ngan wrapper Double A.
Gituuuuuuuuu :D

If korang dari arah main gate UKM tuh *selalu kalau dari KL memang sampai ctuh kan*
Yang masjid tuh..
Kan simpang 4 kan traffic lite tuh.
Haaaaaa..
Sebelum kau terlajak macam kitorang tadi yang dah ala2 nak masuk main gate UKM tuh..
Sila amik belah kiri lane ok..
Kiranya dekat traffic lite tuh amik kiri.
Then straightttttttttttttttttttttt jer sampai kau nampak ada deret kedai belah kiri..
Kedai Double A tuh kedai dia lah tuh..

Rate?
Murah gila..
Aku bagi tau sebab kadang-kadang kita nak bajet lah kan..
Kalau print kat sana, itam putih tuh 10sen sehelai.
Kalau colour pulak, RM1 sehelai..
Berbaloi2 kan??
So if kau print kat sana..
And kau jilid of course kat sana..
Dia charge harga jilid kau RM12 jer
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiii, if kau rasa nak print sendiri kat rumah ke..
Or kau nak print dulu before ke sana ke..
Kiranya nak hantar jilid jer lah..
Kau akan dicharge RM15 lah..
Harga jilid aku mention nih untuk satu copy jer yer.. :)
Still sangat murah..
Dekat KL nih RM35 pun ada especially untuk student UKM KL, kedai depan fak tuh ler..
Tuh belum tentu gaya UKM tuh lagi.. :D
Macam aku tadi, tesis aku 70pages lah cover to cover nih..
Print and jilid buat 3 copies..
Baru jer RM74 :)

Lupa nak cakap!! 
Kalau siapa-siapa guna Word 2010, tolong convert ke earlier version ok..
Sebab, kalau tak, masa bukak dekat pc kat kedai tuh (ada 3 pc, jangan amik pc paling kanan korang sebab bengon) margin gaya UKM korang akan lari gila lah..
So make sure korang pakai lah mana2 pc or laptop convert and edit balik kat Word 2007 ok?
Boleh save time korang dekat kedai tuh.. :)
Sebab coursemate aku lah problem macam nih..
Penat jer dah sampai Bangi, sekali tak boleh print sebab memang lari gila2..

So, bear in mind ok pesan aku nih!!
Lagi satu, make sure korang mention korang dari UKM KL ok!!
Sebab kalau kat sana kan, korang akan perasan, ramai budak kampus Bangi tak ikut gaya UKM..
Especially tang spine hardcover...
So make sure korang tau lah..
Aunty tuh dia cakap dia paham benar ngan budak UKM Bangi punya style sebab dorang banyak tak ikut gaya UKM..
Contoh lah.. kat tepi tesis hardcover tuh kan ada format penulisan dia..
Macam aku punya
 Sm. Kes. Pers (Kep.) 2011 UKM
Make sure ok!! Budak bangi buat lain. Instead of tahun dulu baru UKM, dorang UKM dulu baru tahun. Sm tuh for Sarjanamuda make sure bukan SM. haaaaaaaaaaaa. penting nih! :D

Dia siap dalam masa 3 hari lah..
Kiranya kau hantar Isnin, Rabu boleh amik lahh.
Tapi kalau nak siap dalam satu hari..
Kiranya Isnin hantar Selasa siap..
RM40 gitu satu copy ok..
So bajet masa anda..
Pulunlah..
Kalau perlu untuk tak tido malam..
Silakan..
Sebab lepas dah hantar, kau akan rasa berbaloi gila kau tak tido nak siapkan.. :)
Macam aku hantar Sabtu, makanya Selasa pagi dah boleh amik :D
Kedai dia bukak Isnin sampai Sabtu..
Ahad and public holiday dia tutup...
Isnin-Jumaat 8.00am sampai 9pm..
Sabtu pulak 8.00am sampai 6pm... :D

Wah..
Free2 jer aku promote..
Bukan apa..
Aku paham ok perasaan dia bila ujung2 sem nih..
Lagi2 final semester..
Duit pun takda sangat..
Nak kena bajet..
Nak carik kedai tuh lagi..
Nak fikir pasal editing tesis bagai..
Nak jumpa examiner, SV bagai..
Nak setel formality letter pulak..
Memang sakitttt bila kena ok..
Sebab tuh aku nak share...
Hopefully siapa-siapa budak UKM KL yang tak setel lagi tesis..
Terkapai2 nak jilid semua..
Aku harap, entry aku nih membantu sikit lah walaupun tak boleh nak bantu dari segi kewangan kannnn...
Hahahahahahahahaha *dush*

Oklah. Panjang dah nih. Aku dah terbiasa dok tekan enter lepas every sentence aku sebab terbiasa ngan komen kat FB haaaaaaa. Dah macam chatting gamaknya kannnnn.

Babai!

p/s: Dah pergi pesta buku kat PWTC? Aku dah. Next entry aku cerita k? Dahlah nak pergi lagi next week nih. Heheheehehhehe. :)

18 comments:

yori-chan said...

hi, ain.nice post..leh la wt pnduan nak wt jilid nnt.

Hariq-Sha said...

@yori-chan

thanks :)

hopefully membantu yeah?

nanti sebar2 lah apa yang u dah tua nih kat member2 ye :)

Hariq-Sha said...

*tau

nurul ainn said...

Hye ain.. hehe.. mintak share di fb yea post awak ni.. saya dari ukm bangi, budak sains makanan pemakanan.. baru nak jilid isnin ni.. hehe..

Hariq-Sha said...

@nurul ainn

heeeeeeeee. silakan silakan. selamat menjilid and all the best!! :D

Anonymous said...

awak.. sory nk tny ni.. awk ade no fon kdai ni x? sy dr pahang. igt nk call dlu b4 dtg kdai ni

Hariq-Sha said...

anony:

sorry kalau saya lambat reply.

nih no dia.

012-295 9290 (Madam Tan)

03-8925 8290 (S&T Photocopy Center- Nih kedai dia)

Anonymous said...

dekat seri serdang berhampiran upm lagi murah..print 7 sen and hard cover rm 10 je

Hariq-Sha said...

Haah, memang ctuh murah lagi. tapi kitorang tak dpt antar ctuh sebab lecturer very particular. dekat ctuh, dia mostly ikut UPM punya format. so kadang dpt lecturer / examiner yang strict, ada yang kena bukak balik yang dah bind tuh. :)

zana said...

ain...nk tnya...yg ain jlid utk 3 hrga rm74..i2 trmask print skli ke?
ps2 xfhm sgt...yg ain kta kalo print kt sna n jilid kt sna rm12 je...ni trmsk print colour ke?
tp kalo print sndri...g jlid je hrga rm15 lak?keliru...tlg jelaskn...prlu kn sgt skg ni

Hariq-Sha said...

sorry lambat reply ye zana.

dia macam nih. kalau print kat sana, 10sen sehelai kan? let say ada 100 helai, so rm10 lah kan? tuh untuk printing jer. nanti bila nak jilid pulak, dia charge rm 12 per copy.

let say dah print siap2 kat umah and bawak ke kedai, dia charge untuk jilidkan thesis tuh rm15 per copy.

let say zana dah print kat umah 3 copies kan, so kalau jilid, nanti dia charge rm 15 satu copy, so total zana kena bayar rm45 jer lah.

tapi kalau zana nak print kat kedai tuh, 1 copy tuh ada 100 page, so total 3 copies tuh dah rm 30. then dia charge untuk jilid pulak rm12 per copy, so untuk jilid kena bayar rm36 lagi. so total print+jilid kat kedai tuh rm66 :)

err, paham ke? kalau tak paham, boleh email ain kat ainshaqirahabdulaziz@gmail.com

Hariq-Sha said...

ohhh, lupa pulak. kalau ada page tuh ada graf berwarna or gambar, dia charge 1 page tuh rm1. tak kira besar mana gambar or graf tuh. kalau dia satu page tuh full gambar ke, dia tetap charge rm1. so kalau nak print kat ctuh, dia akan kira lah brapa page yang ada kaler. :)

n a n a-s y a z 8 9 said...

Hoho..thanks for the info.. nk cr tmpat jilid gak ni..

Skrol Saya said...

Kudos to the blog writer! Really helpful!

Nak hantar tesis Sarjana, disebabkan sibuk dengan kerja, tak pasti pukul berapa kedai tutup...tapi artikel ni banyak membantu. KUDOS!!

Hariq-Sha said...

Skrol Saya :

Thanks. Glad that this post is helping some people :)

Semoga berjaya untuk tesis! :D

wan said...

great post! really helpful. tengah tekial2 nak cari kedai wat hardcover area KL, tp mostly mahal.

btw, kalau xnak format Word lari bila bukak kat computer lain, convert la siap2 ke Pdf =)

thanks ya for the info!

Hariq-Sha said...

wan:

Glad I am helping indirectly. All the best! And thanks too about the pdf, tak terlintas pulak ye.

Anonymous said...

Perlu berhati-hati jika ingin menukar format word ke pdf... kene setting print A4. Jika tidak format akan dikecilkan (default). Omen Necrofis