Sunday, January 31, 2010

Cinta~

Cinta...
something yang sangat subjektif..
setiap orang ade pandangan yang berbeza..
setiap orang ada pengalaman yang berbeza...
setiap orang ada kesah unik tersendiri...

tapi setiap orang mesti ada satu tanggapan yang sama tentang cinta..
iaitu bahagia dan terseksa...
hikkkksss~

terseksa bla orang yang dicintai tak dapat dimiliki..
terseksa bila orang yang dicintai mengkhianati...
terseksa bla orang yang dicintai tidak mencintai diri kta..
terseksa bila kehilangan cinta..
terseksa bila harus melepaskan..

tapi nak dibandingkan terseksa,
bahagia adalah yang lebih utama..
kalau dijaga cinta itu,
mestilah bahagia..

bahagia bla diri dicintai..
bahagia bila diri disayangi...
bahagia bila cinta dimiliki..
bahagia jika dicintai orang yg dicintai..
bahagia apabila orang yg dicintai merasa bahagia..
bahagia bla cinta sentiasa di sisi...

bila kita sayang someone,
kte mesti akan rindu dia kan?
rindu sangat menyiksakan...betol tak?
lagi2 kalu berjauhan..
tapi rindu tuhlah yang manisnye...
bla kta rindu,
sayang kta pada seseorang makin dalam...
konteks cinta nh bukan sahaja untuk someone special..
tapi jugak untuk keluarga..
cinta kita pada ibubapa,
kerinduan kat dorang meluap2 kan ble jauh??
kadang2 boleh nanges2 ingt dorang kan?
itulah indahnya rindu~
walaupun sakit ms rindu tuh Tuhan jer tau,
tapi sangat berbaloi ble depan mata tuh syg kta makin bertambah...
so,
hubungan jarak jauh sgt menyiksakan,
sangat menguji,
tapi sgt membahagiakan...

bercinta tak bermakna sentiasa bahagia,
kadang2 gaduh tuh jugak yang makin mendekatkan kta..
buat kta makin paham seseorang..
masa tuhlah kta akan luah mcm2 [jgn kata2 kesat dah]

ego adalah satu perkara yang memang kta harus deal dalam hubungan..kan?
kalau dah dua2 ego,
sape nak mengalah?
kalau mcm tuh mmg takkan tahan lah hubungan tuh..
ego,
musuh dalam cinta..
ego kadang2 mmg perlu jugak..
tapi bertempat lah..
kalau part gaduh tuh asik nak diri jer btol..
haru jugak kan?

cemburu...
tipu kalau kita cakap kta takde perasaan cemburu bla org kita cinta rapat dgn someone else..
tipu sangat kalau kita ckp takde langsung sikit rasa cemburu..
dah kita sayang org tuh,
mesti ade rasa cemburu..
tapi cemburu bertempat...
jangan pulak nak melatah tak tentu pasal..
janganlah pergi serang org tersebut membabi buta kan?
terus terang jer ngan ur partner...
kadang2 die akan rasa sweet jer yg kta nh ade rasa jeles..
die akan rasa disayangi..
jangan pulak gi gaduh kan..tak pasal2 pulak...

cinta masa susah dan senang...
bukannya masa senang jer..
kalau ade partner yg masa senang jer nmpk muka masa susah ilang ke mana,
lepaskan ajer orang tuh..
tak berbaloi...
kalau kita sayang cinta seseorang tuh,
susah dia kta rasa,
kita tanggung sama...
senang die pon mcm tuh jugak..
sama2 rasa...
barulah hubungan kekal...

cinta sebenarnya pautan 2 hati 2 jiwa...
bukan nye sebelah pihak jer terlebih2 terhegeh2...
jangan mainkan perasaan orang..
satu hari nanti,
kte akan dapat balik..

kalau cinta,
katakan cinta..
jangan pulak bila ditanya,
jwab tak tau~
sedeyh hati yang bertanya...

anyway,
cinta itu indah bla kta mengindahkannya..
dan terseksa jika kita yang buat terseksa..

ape2 pun..
utamakan keluarga...
sayangi kawan2..
orang yang mcm nh yang mampu menyanyangi orang lain lebih dari dirinya sendiri
:)

p/s: saya takde rupa, saya takde harta..saya cuma ada hati untuk menyayangi semua :)


2 comments:

NurEfa said...

murni nya hati ain :D but for me, love is something that actually hurt us but it bring happy along.

Hariq-Sha said...

efa: murni? pahal murni kah? hiikss :)