Thursday, January 21, 2010

Lawatan Minggu Ini...~

ecehhhhhhhhhh~
tajuk takleyh blah kan~
macam nak pergi buat lawatan rutin pemeriksaan plak
(berangan jap)
hua hua hua hua hua

malam nh aku takdelah bengang cam semalam..
sbb aku rasa siput vavi terseliuh nh dh takde masalah semput..
and aku rs die dh xray jgak kot..
and dah kurang sket terseliuh die sbb agak laju malam nh...
adeyh,
mengarut lagik..
tapi aku ttp tak masokkan ape2 gmbr.
sbb aku takde amik gmbr.
malas~

minggu nh n minggu lepas aku sekelas ade lawatan sosial ke 4 tempat.
eceh..
lawatan sosial gitu~
minggu lepas2 ke ntah ble kami ke NIOSH, Bangi..
tau ape NIOSH?
bagi yg tak tau,
NIOSH stands for National Institute of Occupational Safety and Health..
atau dalam BM nye..
Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara.
haaaa.
korang tau tak kewujudan NIOSH nh?
tau ape dorang nye bidang tugas tak?
institut nh adelah tempat training untuk org yang nak jadi competent person dalam OSH nh.
bidang tugas luas.
kilang ke pejabat ke construction site ke ape2 lah berkaitan ngan ape jugak jenis pekerjaan.
pihak OSH jugak bg talk tau kat pekerja2..
ape hazard2 pekerjaan korang..
contoh cam pekerja pejabat,
dok depan komputer lama2..
hazard kepada spine, hazard kepada ur wrist..
kalo keje kilang,
hazard kepada bahan kimia ke jentera berat ke.
kalo keje dalam lab or deal ngan chemicals hazard to mcm2 lah..
kiranya NIOSH nh bg tau lah langkah2 keselamtan yg boleh diambil untuk elak dpt occupational injury ngan occupational disease.
ape beza dua tuh?
occupation injury nh ko cedera on the spot kt tmpt keje..
kalo disease,
ko dh keje lama n sbb repetitively buat keje tuh,
ko develop penyakit over period of times.
gitulah gamaknye.
ktorg masok ke bilik pameran.
mmg byk gler lah personal protective equipment (PPE) kat ctuh.
and also ergonomik workplace.
best best~

then Selasa ari tuh (19/1)
pergi ke Jabatan Alam Sekitar (JAS) di Putrajaya.
best woooo~
dahlah aku mmg minat bab2 EIA nh..
iaitu Environmental Impact Assessment.
amende tuh?
EIA nh adalah penilaian kesan kepada alam sekitar.
sebelum sesuatu projek besar dijalankan,
contohlah mcm Nusajaya skrg,
EIA wajib dibuat (dah dibuat pon, kalo tak, takdelah projek tuh berjalan dah)
nak tgk kesan kepada alam sekitar and manusia yg tinggal kat kawasan sekitar.
wajar ke tak projek dijalankan.
ape langkah2 pencegahan and pemuliharaan yg boleh dibuat kalo projek tetap dijalankan.
mcm tuh lah lebih kurang.
EIA perlu diluluskan terlebih dahulu sebelum sebarang projek boleh diluluskan untuk mula beroperasi.
Ketua Pengarah Alam Sekitar lah berkuasa tentukan EIA lulus ke idak.
tak lulus,
bye2 lah projek tuh~
and selamatlah alam sekitar.
gitulaaaa~
ade gak talk on akta n regulation n guidelines on open burning, ade pasal maritim n river quality.
makan tgh hari pon sedap jerrrrr~
trimas JAS!

then ari nh pulak ke 2 tempat.
iaitu SOCSO atau dalam BM nye PERKESO serta DOSH or dlm BM nye JKKP.
(heh, ptut Google sndiri korang nh..baru bermaklumat sket..hek3)
PERKESO atau Pertubuhan Keselamatan Sosial nh adalah bertujuan untuk melindungi pekerja sepanjang waktu bekerja.
nh aku nak buat sket promotion sercara tidak berbayar untuk PERKESO nh.
bagi mereka yg bukan staf gomen,
aku galakkan sesangat korang ade SOCSO..bg yg belom de mencarum lah.
and pastikan even korang keje part time pon, waima keje KFC ke McD ke GSC ke..
korang layak mohon SOCSO drpd majikan.
majikan plak wajib sebenarnye letak korang dalam SOCSO nh.
ikut Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969.
kalo tak puas ati p Google n bc pasal AKSP 1969 tuh.
btol sgt berbaloi.
ko pergi keje balik keje sentiasa dilindungi tau.
ape2 jadi ko dpt pampasan.
org tanggungan dpt jgak.
even ko dh pencen boleh dpt gak.
tgk?
berbaloi2.
ktorg jgak didedahkan pasal rehab untuk mereka yg ilang upaya akibat keje..
supaya dorang boleh balik bekeje..
bukannye trus memerap and harapkan duit pampasan semata2.
penceramah sumer adelah terbaekkkkkkkkkk~
tak bosan langsung ok~
half day jer..kalo 2 hari pon aku nak ajer join...
hiksss

last tempat adelah DOSH~
atau JKKP...Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan.
ape beza ngan NIOSH?
DOSH adelah badan yang berkuasa bertindak ke atas kilang2 kalau dorang violate akta keselamatan pekerja.
NIOSH nh tmpt training jer.
itu beza nye.
DOSH nh buat inspection ke atas kilang2 dh tempat2 pekerjaan tak kira dalam bidang ape pun.
nak tgk dorang ikut tak safety method yg sepatutnye.
kalo tak ikut,
kene lah denada ke ape tindakan undang2 ke.

oklah.
itu serba ringkas untuk lawatan.
mcm biasa.
niat asal nak cter pasal trip.
so taknak melencong.
nanti aku update len plak.

ari jumaat oiiiii~
weekend mari weekend mari!!
:D

p/s: you you, ble nak detink nh? hua hua hua hua. gedik gler ahh adik ngade mcm nh kat blog. rindu kamu oo. mau jumpe ohh~ :D


2 comments:

eLeA haNnAj said...

ain..kite ngan rose x bole blah..mase en fauzi tuh ckp sal faedah2 tuh,ktorg x tgk dpn pon...ain fhm kan nape..??heee

sekali time dr hafez,perghhh...x berkelip!!!!siap amek2 gmbr lagi!~!!!sgt sengal kan..hahaha

neway,tagline plg diingati*ADA OTAK X PAKAI!!!!haha

n lagi satu,camne bole dpt asbesrosis..??sbb pendedahan pada plumbum!!!wakakaka..lawak2!!!

Hariq-Sha said...

jannah : paham sgt..tapi ain takleyh nak ngelak kan..dah duduk pon depan2 die T___________T

dr hafez sgt ensem~ hikssss

zura gla blur. mcm kat PKD Port Klang jer..hak3..