Friday, January 15, 2010

Perkara yang menimbulkan amarah....dan MENYAMPAHKAN!

huhuhuhuh~
aku bukan berada dalam mood marahkan sape2 saat nh ye..
ini sekadar mahu sharing2 ape yg aku rasa jer..
my opinion lah nh..

aku tgh buat keje nh..
so sajer mem'blogging' skali..
nak mengurangkan rasa letih n mengantuk..
:)

meh lah aku nak share sket mende2 yang slalu buat aku naek hangin jugak..
walaupun aku jenis yang tak menunjukkan yg aku nh marah,
dalam hati membara2 jugak lah..
sebb aku bukan jenis tunjuk marah terus depan2..
huk huk huk

1. cakap tak serupa bikin
hoh! aku sungguh mencik umat umat yang sedemikian rupa..cakap laen, buatnye laen...takpun tak buat langsung..contoh terdekat lah~ merokok~ haaa...mcm ade certain2 pegawai tuh, kejenye dok nasihat org bahaya merokok..tapi sendiri merokok...mcm...WTFish kan~~

2. mintak simpati yang memang tak patut nak simpati langsung
ini pun sama. aku nak kaitkan ngan student lah nh. contoh terdekat lagi..merokok jugak (aku tak benci perokok, aku benci habit merokok jer). paling aku tak suke statement cmnh "aku takde duit lah nak bli brg keperluan. nak makan pun aku cam sengkek gler. balik2 makan megi jer ari2. takpun makan roti. nak bayar yuran pun tak cukup nh. nak bayar buku n notes ape lagik kan." tapi selepas itu nampak budak terbabit pergi beli rokok sekotak dua. mcm shit kan? or "weyh, nak pinjam duit ko dulu boleh? aku takde duit nh nak makan. dah abes aku shopping td" nh pon sama. tau takde duit tapi sebok nak shopping. nak menunjuk lah tuh.

3. penghutang yang tak reti2 nak bayar
hah~ nh lagik sorang. "weyh, boleh tolong tak? aku nak pinjam duit. perlu sangat nh. boleh tak? nanti ade duit aku byr kat ko ye?" aku consider kalau org mintak pinjam duit ble aku ade duit. aku tak kesah pun kalo mmber nak pinjam byk2 kalo aku de duit. tapi yang aku hangin sangat, ble dia pinjam duit, mmg la masa tuh die sengkek, tapi ble dah ade duit, tak reti2 nak bayar. pastuh bg alasan takde duit. tapi lagi hangin, time die ckp die takde duit tuh lah ko nampak die pakai kasut baru, baju baru, beg baru, tudung baru...byklah yang baru. ok, fikir positif, maybe dh lama bli just baru nak pakai. tapi then ko dpt tahu tuh mmg barang2 baru sbb die dok jaja kat org ckp die bru bli tuh kat ctuh kat cnh. tak ke hangin jer rs nak cekik2?

4. orang yang bersaing tak bertempat
oh hohoho. aku mmg kaw2 tak suke lah org pangai cmnh. sumer mende jer nak banding2. sumer mende jer nak die yang paling bagus. and yet, ko pun sbenarnye bukan nak amik pusing sgt kan. contohlah mcm ko pakai Crocs kan (eyh, apsal mesti Crocs eyh? lantaklah..nh kira nak branded2 nh lah) pastuh dia tye lah "eyh, ko pakai tak kasut Crocs? aku baru jer bli semalam. mahal mmg mahal beb. tapi selesa gler. tuh sbb aku terus bli tak tgk harga" and aku senang jer jawab yg cmnh "aku pakai jer. nh ha tgh pakai. mmg selesa gler. aku p kedai Crocs kat Mid ari tuh try. mmg best. tapi aku bli kat Chow Kit ctuh jer pun. sm jer aku rs. murah pon murah. boleh bazir duit kat tmpt len selain drpd bazir bli getah memahal" and aku paling suke tgk expression muka org tuh lepas tuh. hek hek hek hek hek

5. terlampau emo~
makaihhhhhhhhhh~ emo tuh biar bertempat sket ye. nh tak. sket2 nak tacing2. sket2 nak tacing2. pastuh kalo dh tacing tuh over2 plak. paling tak best ble org tuh jenis yg tacing nye mcm $%^$*%*$*%^$*. maksud aku, tacing padahal ko ngan die takde pape tp sat2 ag die btau yg die jeles la sedeyh la ko kawan ngan itu lah ini lah. eyhhh..ladies. tolong cket jgn pangai cm gitu ok~ aku dh byk berdepan ngan pompuan asik luah masalah cmtuh jer pasal kawan2 die. eeee. geli ok~ pastuh lagik sorang. takleyh nak dibawak bergurau. dahlah die yg start gurau2. ble org respon, tbe nak tacing plak. eyh. gedik gler!

6. banyak komplen
dahlah tak banyak menyumbang. keje nak komplen pulak kan. heh. hampeh di ctuh ok~ pastuh lagik satu, keje die asik nak komplen jer. mcm sumer org buat sumer tak btol. macam bagus sgt. pastuh ble tak dpt, nak bising2 ckp tak adil. hello~ ko dahlah tak buat keje. pastuh nak komplen lebih. dtg lmbt pastuh nak komplen2. hish. rimas sungguh aku ngan orang yg mulut die nak komplennnnnnn jer~ kalo komplen bertempat, aku ok jer, siap nak menyampuk. nh kaoo sumer mende kat mata ko tuh tak betol, baek pergi cek mata tuh.

7. batu api, hasad dengki
keje orang cmnh, asik nak api2kan orang len. suke btol tgk org len tak sehaluan. sbb dengki kat org nye pasal, die pergi api2kan org yg rapat ngan org tuh. biar org tuh tak ske ngan org yg die tak suke. hell gler kan? lepas api2kan pulak, die p masok jarum nak jadik kawan ngan org terapat kepada org yg die tak suke tuh. eeeeeeeeeeeeee! WTFish lah org mcm nh~

8. buat lawak yang terang2 tak lawak
aku sangat anti org gni. yang gigih buat lawak walaupun org dh mcm taknak dgr die nye lawak. pastuh satu, die buat lawak org tak gelak. tapi die over2 gelak. dahlah org terang2 tak gelak. siap buat muka. boleh cakap suh org tuh rilek. pastuh buat lawak lagi. and yet still lawak tuh tak klakar langsung. memang mintak pang sedas lah kan~

9. mintak nasihat tapi pastuh counter-strike kte balik..
haa. org nh paling sakit hati. dahlah die emo2 sedeyh2. mintak nasihat kat kte. tapi ble kte nasihat, boleh pulak die pergi counter-strike kte balik. penat2 berbuih2 mulut ko bercakap nak tenangkan hati die. bagi die cool. bagi die rasa yg die tuh takdelah  useless. skali, die bgi ko statement yg ko rasa nak ganyam die puas2. maksud aku kat cnh, ko elok2 nasihat die. and die elok2 cool down kejap. lepas tuh tbe2 pulak die bg statement yang meng'deny'kan ape yg ko ckp. kira die nak jgak ckp die tuh btol. penat ok ko nasihat. ingt boleh tolong. tapi org tuh sendiri yg bgi beban kat diri die dgn takmo terima nasihat. tapi still jugak nak kte say something to her. eyhhhh. buang masa aku jer!

10. ego tinggi nak mammmm.....!
ini adalah manusia yang aku paling tak boleh nak tolerate at all! seteruk2 pangai pemalas, penggedik sumer tuh. aku still boleh trima dorang. tapi when it comes to ego, aku mmg rasa macam nak langgar pakai treler pun ade! ego nh mmg satu benda yang sentiasa dikaitkan ngan lelaki. tp ble pompuan tuh ade ego yg tinggi, lelaki lapanplohjutaorg pun boleh kalah. keje die nak menang jer. nak die jer lah yg btol. nak sumer lah ikut die. ape kte cakap sumernye tak btol. sumernye ade jer tak kena. ade ajer lah alasan die bg nak btau yg kte nh salah and die tuh btol. and bile terang2 dia yg salah, pulak dh pergi ungkit kesalahn org yg empatplohemptbulan yang lepas. tak ke hell nak mammmmm... kan?! kalo ego tambah ngen gedik..lagi hell bertambah2~ eeeeee~ mencik!

11. suke amik kesempatan...
nh lagik sorang yang sangat menyakitkan hati. orang macam nh kan, keje die kan, amik kesempatan ble die rs die memerlukan sangat2. ok aku bagi situasi. si A nh ade ramai kawan2. and si B pulak ade ramai jgak which is termasok si A, die cuma paling rapat ngan C n D n E n F lah kiranye. si A pulak ngan sumer org pon die rapat, and ngan sumer org pun die geng, kira neutral lah. so apabila si B bersama si C n D n E n F nh, si A nh bagi die cuma salah sorang kawan2 die. takdelah smpai asik nak rapat nak kepit ngan A or nak amik port sangat pasal si A. tapi once si CDEF nh takde, mulelah die gelabah takde kawan2 nak hang out bersama2. mulalah die pergi ke si A yang mmg jenis sedia ada punye kawan time susah n senang. masa tuhlah die kepit ngan si A nh. kuar sama makan sama jalan2 sama. and ble CDEF ade balik depan mata die, terus die tak ingt pasal si A nh. mcm tak pernah rapat pulak. ble susah jer si B carik org len yg die rasa dpt tolong. ble senang, takdenye nak carik org len. carik kroni die jer~


huh~
itulah antara perkara2 yang buat aku menyampah gler.
siyes aku mmg nyampah lah kat org2 sebegini
bukan nak kata aku perfect..
tapi org2 mcm nh slalu tak pk hati org len..

and sape rasa2 ade ciri2 seperti di atas,
please lah..
jgnlah susahkan org sekeliling dengan pangai cmnh..
be yourself..
tapi bukan yang buat org menyampah..
tak payah nak create drama untuk dapatkan perhatian murah drpd org..
kalo org dh notice ko seadanya tuh,
maksudnye ko tuh mmg disukai org lah tuh..
tak payah sebok2 nak buat drama smpai org menyampah and cop ko drama queen..


please think about others ok?
janganlah bawak sgt ikut hati kamu sendiri jer.
walaupun org tuh tak tunjuk die terasa hati,
doesnt mean die ok.
cuba paham sikit body language org.
jgn nak ingt sendiri jer

klah.
aku nak tdo
berjam2 aku naip entry nh sbb dok sebok buat esemen skali.
aku dh tak larat tahan ngantok.
dah blogging pon berair2 dh mata tahan ngantok.
esok plak smbung esemen nh.
ade klas pagi nh.

hari Jumaat dh.
tapi takde beza bagi aku sbb tiap Sabtu ade jer klas.
:)

peace no war~


p/s: musuh jangan dicari. rezeki jangan ditolak. kawan biar beribu. berkasih biar satu. kasih sayang sesama kita. cinta itu perlu. aku tetap aku. (motip??? hahahhaha)



2 comments:

SiLvEr_BuLLeT said...

aduhyar ain~
da terasa jg la...huhu.
tp lau kte da wt slh sori la ye sbb kte pn manusia bese.lau x ditegur mmg xth la mne kslpn.sbb tu, lau kte da wt slh, tlg2 la btulkn ye. (-.-)"

Hariq-Sha said...

nani: hehehheeheh. jgnlah terasa. ain tak tuduh sape2. ini sajer nak buat statement. hikss. :) ain pon mintak maaf kalo de salah silap :)