Thursday, January 7, 2010

Latihan Industri KLIA and Port Klang~

(ALERT: aku malas nak upload gmbr sbb tenet slow..)
aku malas nak buat banyak2 part dah untuk story LI nh..
sbb kalo aku buat banyak2 part...
mesti setiap part tuh aku merapu meraban lebih byk drpd cter pasal LI..
end result : entry setiap part panjang berjela, point sbenar nak cter sket jer :P

ok, ari tuh cter smpai ari ke 2 di KLIA kan..
tuh pon sekadar pre-story jer kan..
baeklah..mari sambung...

ari Selasa 15/12/2009 tuh,
sebelom ktorg ke ADU and naek kete bomba mahal tuh,
pagi tuh ktorg ke Unit Vektor dan Kawalan Penyakit Berjangkit..
ape tuh?

Unit Vektor nh tugas die pantau keadaan kat KLIA kot2 ade pembiakan vektor
atau pembawa kepada penyakit berjangkit,
terutamanya penyakit Demam Kuning dan jugak Hawar (Plague)..
kenapa 2 penyakit nh dititikberatkan?
ohh...
sebab Malaysia takde ag penyakit nh..
tapi Malaysia ade byk vektor2 nye..
vektor adalah nyamuk yg sama bawak demam denggi iaitu Aedes aegypti untuk Demam Kuning,
dan jugak Xenopsylla cheopis (kutu tikus) untuk Hawar..
Malaysia nh kan byk tikus..
tikus nh kira macam mechanical vektor..
sbb dia bawak kutu tuh kat badan die...
so unit vektor nh kira buat pantauan dan kawalan lah..
nak elak vektor2 nh drpd bawak penyakit...
oh lagi satu,
dalam KLIA tuh takde sekor pun nyamuk spesies Aedes aegypti tau..
nyamuk pun takde kot...
die siap tunjuk cmne dorang buat kajian rodensia (tikus)..
geli aku nak pegang tikus2 yg diawet tuh..besar2 plak tuh..
eeeeeeeeeeeeee...

pastuh,
Unit Kawalan Penyakit Berjangkit..
UPKB nh tugas die mcm nama unit die lah..
ekekekekeke..
kalo kat Kargo ade eksport import mayat, tisu2 organisma atau tisu2 patogenik,
dorang nh lah pantau..
tgk syarikat yg uruskan barangan2 nh ikut prosedur yg ditetapkan atau tak..
kalo tak jawabnye barangan tuh takleyh lah masok or kuar dari Malaysia..
haa..itulah untuk hari kedua..

ok,
baki 2 hari seterusnya iaitu pada hari Rabu 16/12 dan Khamis 17/12,
kami ke Unit Kualiti dan Keselamatan Makanan (KKM)
dan jugak Unit Kawalan Mutu Air Minuman (KMAM)

dekat KKM,
kami diberi taklimat bagaimana unit KKM nh memantau segala aktivit import konsaimen makanan
mentah dari luar negara..
haaaa...
kat cnh ko tgk ikan2 segar yang nak dihantar ke 5 stars hotel around Malaysia..
pastuh ko akan nmpk lah buah2an and sayur2an yang mmg ko akan jumpe kalo ko makan kat 5 stars hotel jer..
sumer mcm plastik jer sayur n buah tuh..
gler chantek!
takde pesticide ok~~
huhuhuhuhuhuhu...
pastuh masok cold room and chiller room..
merasa gak bercakap2 kuar kabus2 tuh.. (jakun jap)
hehehehhhe..
susah tau nak masok MAS Kargo nh..
gler ketat prosedur die..
kuar masok kene cek..
siap masok bas kami lagi cek polis2 kat ctuh...
masa dh nak tinggalkan Kargo pon dorang cek..
siap cek bag sorang n cek luggage compartment bas...
perghhhhhhhhhhh~

and then last day pulak pergi KMAM...
tgklah cmne dorang rawat air dr kapal terbang yang mendarat..
pastuh air yg dihantar ke kapal terbang as air minuman penumpang2..
kat KMAM nh biasa2 jer..
takde special mane pon..
tapi nak masok ke KLAS or Kuala Lumpur Airport Services tuh agak payah ar...
KLAS nh salah sebuah syarikat beroperasi kat KLIA...
itu jer lah hari2 kami kat KLIA...~

next aku cter secara trus la ape ktorg buat kat Pejabat Kesihatan Port Klang pulak...
attached kat ctuh dari 21/12 smpai 23/12..
kat cnh sama jer macam kat KLIA unit2 nye...cuma kat KLIA takdelah Unit Perkapalan..
ktorg berpeluang masok ke dalam kapal kontena Hub Bintulu dari Vietnam..
ade issue gak pasal kapal nh sbenarnya...
sbb kapal nh dh melanggar prosedur wajib semasa berlabuh kat pelabuhan..
ktorg dibawak masok kapal untuk buat inspection..
ini adalah wajib untuk cek sama ada ade ke tak tikus dalam kapal tuh..
untuk elak PLague jgak..
and kapal tuh pasang ke tak rat guard dorang..
red guard nh adelah satu mende besi yang berfungsi untuk halang pergerakan tikus (if ade) pada tali kapal yg berpaut kat wharf tuh..
kirenye kalo ade guran tuh tikus tak dapat lah nak meniti kat tali tuh untuk kuar or masok kapal..
hehehehhehhehe...

and masok kapal jugak adalah untuk cek sama ada pekerja2 dalam kapal ade tak yg sakit2 demam2..
takot dorang bawak penyakit cam H1N1..
ktorg dibawak tour smpai ke dasar kapal...
gler ko besar sungguh kapal tuh...
and bahaya gler nak turun ke dasar kapal...
dahlah panas dalam sana...
tambah pulak kat atas ko tuh berpuluh2 kontena besar..
mula nak nak imagine macam2..
ktorg masok ke dasar kapal...kecuali bilik enjin..
kedalaman ktorg masok tuh sebenarnye kalo di luar kapal tuh ktorg dh di bawah paras permukaan air laut..
huhuhuhuhuhuhu...
oh,
ktorg wishing dapat masok cruise ship tau..
tapi cruise ship tuh benti kat pelabuhan mane ntah jauh dr port klang..
ktorg nmpk ms ktorg dalam cabin kapten kat atas tuh..
merasa nengok radar ngan pgg streng kapal tuh ha..
eheheehhehheh..
PPKP tuh siap ckp..
"orang laen mane boleh masok kapal kontena..kamu dapat..tapi kapal cruise sumer org boleh masok ble ade duit"
pk balik..
btol gak kan?
hehehehhehehheehhe

selain cek kapal...
ktorg jgak pergi ke bot dagang..
bot dagang nh tempat sistem barter berlangsung..
kat cnh cuma tongkang2 jer..
takde nye kapal2 kontena besar tuh ha..
bot dagang nh tempat mcm bahan2 mentah sampai..
nh kiranye tmpt mcm pasar basah tuh ha..
ade ikan, sayur, buah...
sumernye dihantar n dtg dr indonesia...
fresh2 gitu..
kat cnh ktorg buat sampling sayur-sayur..
tgk tahap pesticide die tinggi ke tak...

all in all...itu lah kami punye Latihan Industri untuk 2 minggu...
:)
adelah jgak peluang masok ke tempat2 yg org len tak dapat nak merasa :)

p/s: lepas nh Langkawi...tapi mcm payah jer nak cter sbb gmbr2 takde..aku kan numpang camera org jer..takpe..aku cter without gmbr k? gmbr p tgk kat AlamFana punye blog :P

2 comments:

Mr.N said...

ble plak nak g Bhgn Kslmtn Kualiti Makanan plak nie..??
haha...

Hariq-Sha said...

abg nan: BKMM eyh?? hahahah..tahun 4 tahun 4....abg nan tunggu setahun lebih g tuh :P or less..hak3 :P