Saturday, January 16, 2010

Kenapa pompuan suka mekap~

tetibe jer rasa nak buat entry nh~
ape motip pon tak tau~
hek hek hek hek
:D

takdelah.
tadi masa tgh window shopping secara online
dan melihat mekap2 yg gojes2 serta nilainye yg gojes2 jugak..
(terus terbantut impian nak bli sbb mahal sgt)
terus berpikir..
apsal eyh kaum aku nh suke nau nak mekap2~
tak mekap pun ade yg suke kumpol2 tapi tak pakai mane
(eyh, mcm aku jer tuh? hak3)

nh lah antara pendapat aku lah kan..
kenapa pompuan suke mekap~
nh kira ade ciri2 terdapat kat aku..
tapi ade jgak tak ye~
:P

1. mekap buat nampak lebih chantek~
of coz lah org mekap sbb nak nmpk lebih chantek. idaklah aku cakap kalo tak mekap tuh tak chantek. tapi kdg2 muka seseorang tuh kalau dimekap baru nampak seri. kan ade org jenis kulit pucat. pastuh ade org tuh mmg ble dimekap, muke die mmg totally laen drpd tanpa mekap. sgt chantek cun marveles~

2. dengan mekap rs lebih konfiden
ade org, ble die pakai mekap, die rasa lebih konfiden. die rasa macam dh perfect gitu. it's not a bad thing lah. bagus tau. setiap org kan ade ciri2 yg buat die nmpk lebih konfiden. ade org dgn mekap die rs die cukup bersedia nk berdepan dengan masyarakat luar. mmg ade certain org dengan naked face pun die dh konfiden. tapi tak sumer org kulit chantek mulus gebu.

3. suka pakai mekap
nh mmg takde alasan lain. dah memang suke sangat nak pakai mekap. memang die sukeeeeeee sngtlah nak tacap2 nh. die rs satu mende yg seronok bermain dgn warna dgn muka sebagai kanvas :) org mcm nh kreatif woo. ko ingt senang ke nak blend2 kaler mekap jadi kaler yg chantek dan sesuai. kalo takde kreativiti, kompom muke jadi hancus. aku rasa antu pon terkejot nengok muke ko. ngeh3. orang yg suke pakai mekap nh selalunye kan lah, die tak pakai over2 tau. die kreatif. die tau seswaikan ikut keadaan. mmg marveles lah~

4. nak menunjuk
ok..yang nh aku tak suke. ade tuh yg pakai mekap sajer nak menunjuk2. kunun die tuh byk set mekap lah. tmbh2 kalo dlm handbag penuh ngan brg mekap. ko telek2 mcm2 brand de. MAC, Bobby Brown. eceyh~ kunun loaded sgt pakai yg up2 gitu. tapi last2 kantoi bli kat tepi jalan punye. tapi aku respek yg bli tepi jalan tapi tak segan2 btau yg sbenarnye itu bukan yg ori. sbb ape tau, sbb die tau kemampuan die and die tak segan mengaku. drpd yg dok ckp bli brand mahal2 tapi sbenarnye tka mampu, bli kat tepi jalan plak tuh. pakai yang murah2 ok pe. ingt yg murah low quality ke? huhuuh. lagi tak tahan kalo dkat public, dok kuarkan set mekap satu2. pas lipstick ade plak compact nye eyeliner nye. padahl bkan nak tacap mane pon. sajer nak nunjuk. eeeeeeeeeeeee~!

5. nak ngorat orang
ade org pakai mekap bajet lepas pakai tuh die hot. errrrrrr. tak sumer ok lepas pakai mekap trus cun. terus mcm "mesti lelaki suke tgk aku chantek2 pakai mekap cmnh" ade tuh naked face lagi chantek drpd pakai mekap. ade tuh pakai mekap bajet boleh attract attention org. heh~ sungguh gedik~

6. sajer buat koleksi masa silam lapang
ade org die suke sgt kumpul2 mekap nh. pakainye pun boleh dikatakan once in a blue moon. kaler2 mekap especially eye shadow nh kan chantek2 n sgt menarik perhatian :) mcm aku nh haa. kalo bab bli brg mekap. eyeliner aku 3 4 batang, tapi pakai nye sebulan 2 3 kali jer. eyeshadow takde. paling aku suke kumpul lipbalm n lipgloss. hek3. ala, pompuan, hobi kekadang mengarut. hiksss

itulah kot aku rs.
korang rs ade sbb laen ke eyh?
pompuan,
sanggup sakit untuk chantek.
jgnlah inject2 botox tuh tau.
kalo korang nak tau,
dalam kamus Toksikologi,
kajian pasal bahan2 toksik berbahaya nh,
botox adalah antara paling berbahaya tau?
huhuuhuhu.
jgn seksa badan kite dgn benda2 tak sepatutnya~

klah. selamat berhujung minggu sumer!!!
ari nh submit report.
pastuh aku adalah lega sebanyak 60%~
hak5

muahhhhhhhhh~

p/s: rindu family~


8 comments:

Anonymous said...

SAya Xsuke Make Up....cm Pakai topeng Ja..

Hariq-Sha said...

hehehehhehe...saya pon tak suke...saya suka naked face jer~ :D

Alamfanacinta said...

saye suke..:)

agaknye, dah terbiase kottt...if naked face, rase lain macam..at least mesti kena tepek moisturizer, foundation, n compact/loose powder...then lipgloss/lipstick..pastu, yg nih mmg wajibbbb iaitu eyebrow liner..

Heeee..~

Hariq-Sha said...

kak fana: ain cuma biasa dgn compact powder n lipbalm. nak pakai lipgloss pun i'll make sure lipbalm kene tempek dulu baru pakai lipgloss. hek hek hek.

tapi ain suke jer tgk akak mekap2 mcm masa kat langkawi tuh...hikss~ akak chantek pakai mekap :)

Anonymous said...

haha..mekap mmg wt seseorg tu nmpk cntk tp kn...if someone choose to be beauty on da outside but not da inside, then, there are really stupid and idiot, it also a waste of tym.kinda~ so, pd mereka yg mekap, i like to look at them coz its really mesmerizing (mmg btul pn..) but i hope deep inside them, have a beautiful heart and not covered with evil-mask.

Hariq-Sha said...

hikss. kalau chantek di dalam, di luar akan terpancar jugak :) tak payah nak mekap tebal2 pun akan terpancar. mekap tak mekap pun akan nmpk chantek itu :) tapi saya setuju dgn anda~ :)

tuKang tuLis said...

aka x suke...ckup ar pkai mosterizer n compact powder...tp skang da ske pkai blusher elianto...sbb blusher comel...tu rse mcm teringin nk pkai slalu...^^
eyeliner pun ske gak...tp nipis2 je...so, da konfidennk g keje...hihi

Hariq-Sha said...

kak khai: hehehehhehe. akak, ain nak pakai blusher pon rs mcm takyah. pipi asik nak blush jer. sket2 blush sket2 blush. senyum sket dh naek merah pipi...hikksss. eyeliner ok~ eyeshadow tak ske~ hiksss.

ala kak khai, lama2 nnti suke lah tuh mekap :P