Saturday, January 16, 2010

Kanak Kanak zaman sekarang dan zaman dulu...wooOOooooOo~

fuhhhhhhhhh~
aku terkagum sungguh dengan kanak-kanak zaman sekarang.
bukan calang-calang kepandaian and kebijaksanaan dorang.
ade kene mengena dengan susu formula yang dorang minum ke eyh?

selain pandai n bijak,
aku tengok kanak-kanak sekarang sangat up-to-date.
jangan cakap dari segi tv shows,
gadgets, ITs
sumer pon dorang balun pandai guna.

meh aku start dengan TV Shows lah kan.
al-sedia maklum,
kanak-kanak mane dpt pisah drpd kartun.
ade ko jumpe kanak-kanak tak minat kartun tapi minat cter korea, jepun?
hehehhehehehe.
aku ckp pasal kanak2 ok.
yang umo 7 8 tahun ke bawah tuh ha.

aku kagum gler ble aku tgk kanak2 umo 3 4 tahun dah boleh hafal cenel2 dalam astro
T_____T
contoh terdekat sepupu2 aku yg kecik2 tuh ha.
umo 2 tahun dh boleh hafal n tekan remote cenel kartun.
giler kagum aku.
tangan dahlah kecik nau.
pgg remote siap tekan2 no cenel disney, cartoon network.
gler sumpah comel!
oh,
sbb doranglah aku minat Ben 10 jugak.
berkualiti sungguh kartun2 skrg.
sbb tuh budak2 pandai.
lagik aku kagum. umo baru 3 tahun.
skolah pon tadika biasa.
tapi nengok tv kalo kartun omputeh,
gelak macam haram kan.
ble tye die paham tak ape kartun tuh ckp,
die siap translate kat ko.
perggghhhh~
terkagum aku.
(sepupu aku Azreen aka Abang, mula cakap umo setahun..lancarrrr~)
sampaikan umah nenek aku kene pasang 2 astro sbb satu budak2 nengok kartun.
satu nenek2 tgk cter melayu.
kalo tak berebut remote.
siap tacing2.
yg tacing nenek.
budak2 tuh tak.
ceit!

tapi sbb tv shows jugak aku rasa kanak2 sekrg nh asik dok terperap depan tv jer.
aku rs sbb tuh jgak ramai kecik2 dh rabun.
aku ms kecik aku ingt lagik.
kartun yg aku layan,
yang VCR tuh ha.
dulu mane de VCD kan.
koleksi VCR kartun2 disney macam Pocahontas, Cinderella etc etc tuh.
siap ade koleksi buku cter worth thousands of RM.
kalo tak layan buku,
layan VCR.
kalo dua2 tak layan.
maen luar rumah kaco kambing depan umah.
takpon pergi merayap dalam longkang.
longkang dulu tak mcm sekarang.
dulu ain jernih jer.
huhuhuhhuhuhu.

when it comes to gadgets.
pergghhhhh.
PSP, PS, Nintendo, Wii, Xbox, Handphones, Iphones, BB.
sumer dorang reti pakai kot.
sepupu aku umo 8 tahun tuh (Abang),
masa umo 4 tahun ayah die belikan GameBoy Advance tuh.
ko tgk lah jari jemari die yg mulus tuh maen game.
masyaAllah.
laju kemain~~
aku yg mintak ajar die maen GBA tuh ha.
pastuh umo 7 dpt PSP.
perghhhh.
umo 4 5 tahun ade hp sendiri.
siap lulus cemerlang lah bab sms and call org.
tadi br jap aku chat ngan die kat FB.
aku tye mane online.
pakai Iphone bapak die!
fuhhh!
gler advance.
umo 8 dh ade fb.
fufufufuufufufuffu~
siap slalu update status.
mcm comel ble tgk status die
"Boring"
"Maen game"
hahahahhahahha.
aku ingt ag masa dia umo 3 tahun kot.
abes laptop sepupu ktorg die pergi godek2.
nak maen game punye pasal.
die terer bab men game.
siap reti lah nak create folder simpan gmbr ke ape ke.
upload gmbr sumer lah reti.
password lappy tuh pon die hafal.
so tak payah nak on untuk die lappy tuh.
die nak maen die pandai sendiri.
baru 3 tahun masa tuh.

aku haa~
aku rasa most people yang sebaya aku,
ms kecik mesti tak reti kan gadget nh?
aku ingt ms aku kecik2.
aku reti men basikal.
panjat pokok.
panjat bumbung.
jaga arnab.
jaga kucing.
men ngan kambing.
conteng2 dinding.
maen longkang.
rempit basikal sampai terkoyak kulit lutut.
koyak2 conteng2 buku cter.
kumpul berudu smpai kene hanger.
kuar umah senyap2 sbb nak kolek berudu pastuh kantoi terus kene piat tinge n hanger.
panjat pagar rumah sbb rebel sgt nak pergi kat area tanah pasir puteh ade lopak2 air boleh maen berudu.
aku rsa gile adventure hidup masa aku kecik2.
nakal gler kot.
dunia adalah mainan aku.
handphone?
umo 16 baru aku ade ok~
laptop?
umo 18 lepas SPM.
cuma masa kecik ayah aku blikan PS 1 untuk ktorg.
few months jer active men.
pastuh takde dh.
skrg baru nak merasa PSP.
hoh.
aku pernah pergi survey phone.
sorang ayah nak bli hp untuk anak.
hp die amik bukan calang2.
nokia N series riban2.
ble org kedai tuh tye untuk anak umo bp.
die ckp anak die umo 9 tahun.
aku mcm...........9 tahun hp cmtuh???!!
huhuhuhu.

IT pulak.
kanak2 sekrg celik IT sungguh.
kecik2 ade FB ade FS ade MS,
u named it lah.
aku tgk kadang2 yg add aku ntah sape2 lah dalam FB tuh.
rupenye kwn2 adik aku.
pergghhh~
rasa tua plak ble dorang dok chat2 panggil kakak bagai..~
hak3
tapi kalo tak dipantau,
bahaya gak.
porno site kan byk.
kalo ko umo 18 ke 21 ke atas ke.
suka hati ko lah nak layan porno ke ape.
tapi ble melibatkan kanak2,
itu yg masalah besar.
kan ke havoc kat malaysia suatu ketika dulu,
kanak2 dok rakam video lucah lah ape lah.
aneh kan budak2 boleh berfikiran smpai mcm tuh sekali di zaman moden nh.
padahal kanak2 jer kot.
kalo org dewasa aku fedulik hape ko nak buat ape.
jgn kantoi pastuh masok paper pastuh nak saman2 dah~

aku rs aku celik IT masa aku masok matrik kot.
baru aku btol2 celik IT.
baru aku reti nak bermain ngan codings html bagai.
 gler lah jauh perbezaan die.

macam macam kan zaman moden sekarang?
kanak-kanak pun dah sangat bijak.
betul didikan,
betul lah arah tuju dorang.
takdelah guna kebijaksanaan memusnahkan bangsa.
kta sedia maklum,
dekat Barat sana,
masalah remaja ganas.
bunuh kawan.
bunuh cikgu.
itu sumer hasil didikan lah.

i just hope these kids will grow up and become someone yang sangat membanggakan keluarga especially parents dorang.
kadang2 aku jumpe budak2 yg dh pandai sangat nh,
die agak kurang ajar dengan mak bapak.
mulut mcm takde insurans.
kalo anak aku lama dah kot kene ngan aku.
and anak2 sekarang hidup senang.
tak macam dulu2.

nenek aku slalu pesan.
jgn lupe mak ayah.
susah senang mak ayah jaga dari kecik smpai besar.
jangan derhaka.
sebagai remaja,
mmg rebellious die nauzubillah.
tapi bertempat lah sikit.
and yes,
aku dulu once adalah anak org berada.
tapi family kami jatuh miskin,
bla business ayah kene tipu.
but here we are,
kami berdiri kuat sebagai keluarga.
and alhamdulillah.
hidup stabil semula :)
and sepanjang bertahun2 hidup susah.
aku nmpk,
kesusahan Mama n Ayah aku.
bertungkuns lumus carik duit untuk hantar kami sekolah.
tak pernah cakap takde duit untuk buku2 n makanan.
nampak Mama nanges kadang2.
kadang2 dengar Mama n Ayah fought pasal something.
tpi itu yang mengajar aku hargai sangat2 family aku.
:)

klah.
aku nak rehat.
bukan sehat sangat nh..

p/s: i really2 miss my family :(





3 comments:

eLeA haNnAj said...

yet kite still rase kite nye childhood life lg best dr diorg kan ain~ngee..waa..rndu nak mandi sungai,rempit ngan basikal<---tetibe jek..haha

SiLvEr_BuLLeT said...

huhu...kanak2 skrg mmg mantop..
semo mahir..xda 1 pn yg diorg x th..
tp 1 je, a very big mistake in life...kanak2 yg menyalahgunakan kemahiran dan kepakaran mereka.i really dislike that.some of them, bla t'lalu dimanjakan, diberi ini diberi itu, mereka ni la yg slalu slh msuk line (tp bkn semo laa...).well, i really hope those who really clever, plz la...gune la kemahiran or kepakaran korg sebaik2nye.appreciate it and used it wisely. (-.-')

Hariq-Sha said...

jannah: tuhlah. childhood life kte sgt menyeronokkan kan? suke gler and rindu gler kot zaman nakal2 adventure2 kecik2 dulu~

nani: tuhlah kan~ susah kalo tak dididik budak2 nh~ kene pandai didik. kalo tak rosak nanti. sbb dorang dh terlalu pandai~ huhuhuh :)