Tuesday, December 15, 2009

1st day Practical...@KLIA :D

1st day practical...
sangat memenatkan...
bukan ape..
sbb malam sebelumnya aku cuma tdo 2 jam lebih jer..
malam tuh terbgn and terus takleyh tdo smpailah ke Subuh..
huhuhuhuhuhu...

so aku adalah penat terlampau...
aku penat otak kot..
badan aku takdelah penat sepenat otak aku..
tapi dh nama otak ko kontrol badan...
(ke ade pakai kepala lutut? heh..tuh org yg tak celik dek akal..kompom keje dengki ngan org jer..huhu)
mestilah badan ko akan rs penat kan?
so mmg aku penat tahap ape jer..
especially dh lepas Zuhur tuh..
mencabar iman sungguh ngantok die..
huhuhuhu..

sepatutnye paling lambat bergerak dr K1 untuk ke KLIA adalah 6.45am..
tapi ntah ape ntah problemnye,
sampai ke sudah pukul 8am pon br nak terhegeh2 bas tuh gerak..
adoiyaii...
dari segelap2 dunia kol 6.25am aku ngan kawan2 sumer tunggu kat bas stand K1..
smpai ke terang2 dunia kol 7.45am kot tunggu tapi bas tak jugak kunjung tiba..
last2 naek shuttle bas ke fakulti and tunggu bas ke KLIA kat ctuh jer..
sumer staff and pelajar dah ade di K1 or Fakulti seawal 6.30am..
bas untuk yg ke Port Klang gerak 15 ke 20mins awal lah dr ktorg...
bas ke KLIA yg lambat..

huhhuhuhuhuhu..
untuk EVH,
LI ktorang dibahagi kepada 2 semester..
daripada 8 weeks overall,
2weeks after final sem 1 and another 6 weeks after final sem 2..
kira die amik time cuti n bukan masa minggu perkuliahan..
Uni laen kan practical mostly amik satu semester..
:)
tapi sistem 2+6weeks nh untuk EVH jer..kos len sumer after final sem 2 tahun 3 :)

so daripada semangat yg membara n berkobar2 untuk ke KLIA pagi tuh,
ms jam dah 7.50am,
mula semangat tuh ilang sket2..
yelah...
nak kene tunggu lama..
dengan tak tdo malamnye..
gler kentang kot tunggu lama..
huhuhuhu..
penat menunggu jer..

program patut start at 8.30am kat Pejabat Kesihatan KLIA (tmpat LI)
tapi gerak dari fakulti kol 8am..
takde maknanye nak smpai on time..
1st day dh lambat T__T

dalam bas aku tdo bgn tdo bgn..
tak lena..
sambil tinge sumbat ngan earphone..
tak dgr ape dh sekeliling kecuali music dr mp3..
layan tgk pemandangan luar jer..

dalam 8.45am sampailah kat Pejabat Pentadbiran MAB..
Malaysia Airport Berhad~
terus gerak ke Pejabat Kesihatan kat level 1..
aku dhlah dengn malam tuh tak dinner..
breakfast tak smpt sbb dok gerak ke bas stand before 6.30am..
cafe K1 tak bkk g...
seb baek smpai2 ade breakfast..
Nasi lemak..
hentam sajer makan~

pas makan tunggu plak PPKP ready sumer..
dorang mcm agak busy kehulu kehilir aku nengok..
so ktorg just duduk kat area pantry tuh smbil makan n tunggu dipanggil..

dalam pukul bp ntah dipanggil masok meeting room..
ade briefing..
ms dalam meeting room kene tunggu lagikkk untul LCD projector yg berfungsi..
huhuhuhu..
aku lemah bab2 tunggu nh..
mmg hari menunggu sedunia lah semalam..
huhuhhuuhu..

die bg lah briefing pasal tugas  pegawai Pejabat Kesihatan kat KLIA nh..
byk sungguh tugas dorang!
T__T

briefing dr 10.30am smpai 1.00pm..
aku tak tdo semalaman..
so otak aku sgt penat sbb kene dgr byk briefing..
huhuhuhuh

pastuh g cafe having lunch...
aku ke surau dulu..
aku adlaah cuti peristiwa..
so sementara yg len solat,
aku plak bersihkan celak kat mata..
dh mcm zombi mata aku..
pas abes dorang solat baru g cafe..
aku makan...

burger daging special..
sedaplah jgak..
1st time aku makan burger pakai fork and spoon..
hancur burger aku~
takmo aku tunjuk cmne rupe burger aku ms tgh dikoyak2 dipotong secara lembut tapi ttp terabur..
huhuhuhuhuhuhu..

pas abes makan..
g kumpul kat foyer bangunan pentadbiran...
tunggu PPKP dorang naek bas skali..
mau ke Main Terminal Building (MTB) !!!
MTB nh tmpt orang naek trun plane yer syg~
bangunan terminal namanya kan~

before nak berlegar2 secara jakun n rasa mcm pihak berkuasa kat dalam MTB tuh,
kene g amik pas pelawat kat bahagian keselamatan MTB..
kat cnh kene serah surat rasmi nyatakan buat LI,
pastuh bg IC,
and kene bayaran RM1 untuk entrance ke kawasan larangan~
hohohohoho..

meh tunjuk sket pas die lepas ko byr singgit..



haaaa...
tgk kat my wrist..
ade rasa macam masuk taman tema tak?
hahahhaha..
byr lah singgit dptlah gelang tuh..
kene pakai sepanjang dalam MTB nye restricted area..
pas kuning tuh plak pas pelawat ler~
satellite tuh bukan bermaksud aku p masok satelit ye..
hahahahhaa..
nama bangunan tuh satellite building..
tempat2 international flights departing and landing..
kira boarding and arrival gate international flights kat ctuh lah~

sbb ape nak masuk ctuh?
sbb kat ctuh lah ade tempat Health Quarantine Center..
tempat kuarantin untuk travellers and passengers dikuarantin kalo suspected Yellow Fever..
ape beza travellers n passengers eyh?
passengers tuh adalah penumpang pesawat sahaja..
travellers adalah penumpang pesawat dicampur dgn flight crews yakni pilots n flight attendants..

weyh ko~
Malaysia tidak ade Yellow Fever ok~~
Malaysia ade vektornye sahaja...
tapi virus nye takde ok..
demam yg baby slalu dpt kuning2 tuh mmg dipanggil demam kuning..
tapi bukanlah Yellow Fever yg sgt ditakuti tuh..
Yellow Fever nh ade kat negara benua Afrika n Amerika Selatan jer..
so mane2 travellers and passengers yg pergi and datang dr 43 buah negara dr 2 benua nh,
akan di pre-screen oleh imigresen terlebih dahulu..
lepas didapati dorang dr negara 2 benua tuh...
dorang akan dimintak sijil vaksinasi Yellow Fever..
untuk cek validity sijil tersebut..
kalo takde,
jawabnye ko kene kuarantin lah..

HQC nh die pantau more to Yellow Fever, Cholera ngan Influenza A..
haaa...nanti seblom smpai ke check in counter imigresen kan,
kene lalu satu camera nh..
detech suhu badan..
meh aku tunjuk gmbr..



itu adalah Asiah,
satu group LI aku..
die disuh jadi model untuk camera nh..
ehehehe..
kalo kat dahi Asiah nh ade kaler ijau,
maksudnye suhu badan die adalah 37.5 dan ke atas..
demam lah kirenye..
die akan ditahan tau..
untuk kuarantin..
hohohohoho..



nhlah HQC..
itu Nani ye kawan2..
aku nak amik gmbr sorang2 tapi die nak nyelit2 jgak~
tempat nh mcm 1st class ward tau..
yelah,
ko dikuarantin tapi takdelah dilayan mcm pesalah besar dunia kan..
eheheh..
meal sumer ditanggung sepanjang kuarantin period..
kat cnh siap ade tv, wifi segala..
meal adalah RM10 breakfast, RM14 lunch and RM14 dinner..
ko cuma perlu bawak cam baucer jer g cafeteria..
eyh,
kata kuarantin,
cmne leyh jalan2 g cafetaria plak nh?
haaaaa~
engkau adalah dikuarantin supaya tak kuar dr airport building..
tapi boleh berlegar2 di sekeliling Bangunan Satellite nh..
nape mcm tuh eyh?
sbb,
pegawai di Pejabat Kesihatan slalu memantau keadaan di bangunan nh..
takde seekor pon nyamuk species Aedes aegypti yg merupakan vektor Yellow Fever kat dalam bangunan nh tau..
setakat nyamuk cinonet yg tak bahaya ape2 tuh adelah sekor dua kot..
mmg bersih lah bangunan nh~
sbb tuh yg dikuarantin dengan yakinnya dibenarkan legar2 dalam bangunan tuh..
tapi once ade sekorrrrrrrrrrrr jer nyamuk species Aedes aegypti nh ditemui masa buat vektor,
mmg kaw2 ko takkan dibenarkan kuar dr HQC..

eyh,
bapa lama kene kuarantin eyh?
dari tarikh ko depart dr negara 2 benua tuh,
kiraanye kenelah 6 hari..tak lebih..
contoh,
ko dr negara Trinidad & Tobago on 10 ribulan kan..
pastuh ko smpai Malaysia 14ribulan..
ko akan ditahan 2 hari jer iaitu sampai 16 ribulan..
eyh?
kata 6 hari..apsal 2 hari jer?
sbb die amik kira dr masa ko bertolak dr negara 2 benua tuh smpai ari keenam jer..
sbb tuh incubation period untuk sebarang symptom..
gituuu~
so kalo ko bertolak 10ribulan...smpai Malaysia 11ribulan..
jawabnye ko kene tahan 5 hari lah gamaknye..
hehehhe..
ade paham?
:)

haaaaaaaaaa...
itulah 1st day aku..
very the byk medical thingy...
which is basic untuk kami EVH nh..
pas kuar dr HQC,
g kat Chocolatier..
tapi tak bli pon..
takde napsu nak makan cekelet..
tgklah esok kot2 nak bli plak..
ehehehhe..
aku kat ctuh smpai Khamis..
Isnin depan baru ke Port Klang pulak..~

abes jer terus g tempat keselamatan,
bg balik pas pelawat..
then trus naek bas...
aku adalah tdo smpailah dh smpai kat K1..
sampai bilik trus mandi tak tunggu2 sbb aku tau kalo aku nak duduk2 rehat jap mesti aku ttdo n tak mandi smpai ke esoknya..
hehehehhehehehhe...
so pas mandi..
online jap..
then tdo..
terbgn kol 12.30am..tingat baju direndam seblom tdo..
basuh baju...
sidai sumer...then blogging..
nak tdo lah nh..kang penat gler esok plak..
huhuhu~

daaaa sumer!!

p/s: matilah panjang gler! hehehhehe~







3 comments:

fiqa said...

bestnye dapat buat l i kat klia :)

Jijahh @ f.k said...

oo..baru tahuuuu

Hariq-Sha said...

fiqa: best sangat :) lagi2 dengan kawan sebatch ramai2 :) havoc!

jijah: hehehehhhehe :P